Hvorfor jeg hader slankekure og trenddiæter

Hvorfor jeg hader slankekure og trenddiæter

Ja, slankekure og trenddiæter virker – så længe du holder dem!

Og hvor længe gør man så det? Til man når sin idealvægt eller resten af livet? Det er selvfølgelig op til dig, at beslutte. Men spiser man efter en bestemt diæt eller kur i forbindelse med sit vægttab, er sandsynligheden for at tage hele baduljen på igen efterfølgende, ret stor.

Når man spiser med en masse forbud og begrænsninger i sin kost, gør man det unødigt svært for sig selv – både at spise (og leve) helt genrelt og at tabe sig. Derudover er det, i min optik, en ærgerligt tilgang til mad og det kan ofte ende ud i et lidt forstyrret/ overfikseret forhold til mad.
Som vægttabsstrategi er den relativt kortsigtet, da den kun vil give effekt så længe du spiser efter diæten. Men hvad så bagefter?

Ofte vender du tilbage til dine gamle kostvaner efter endt vægttab, da der ikke er blevet arbejdet med spørgsmålet “hvorfor er jeg blevet overvægtig?”. Når man går på kur symptombehandler man, istedet for at arbejde med sine spisemønstre og årsagen til at man er blevet overvægtig.
Det er ikke kun en kortsigtet løsning, det øger også restriktiv spisning og tendensen til at falde i og overspise. Der findes nemlig ingen gråzoner på en slankekur, hvor man løbende kan vurdere en fødevares næringsmæssige kvalitet – der er kun forbudte og ikke forbudte fødevarer.

Lige præcis den tankegang kan være et problem fordi det giver en følelse af, at man ikke føler sig god nok eller ikke har rygrad, hvis man kommer til at spise nogle af de fødevarer som er bandlyst, ifølge kuren.

Et andet aspekt er, at man ofte vil være i mangel på mikro- og makronæringsstoffer, da man skærer specifikke fødevarer fra sin kost. Fx. slankekuren og trenddiæten LCHF-kuren (low-carb-high-fat) hvor man undgår for meget kulhydrat og slet ikke indtager sukker og alkohol, vil man komme til at være i mangel på fuldkorn, kostfibre og C-vitamin. Derudover er risikoen for at få for højt kolesteroltal og lavt blodtryk ret stor og det kan være decideret farligt for type 1-sukkersyge patienter.

Hvordan taber man sig så?

Men hvad så? Det gør man ved at være i kalorieunderskud. Længere er den ikke. Det kan opnås på rigtig mange måder fx ved at:

🔵 Spise det samme, som du gør nu – men skær’ ned for portionsstørrelsen og/ eller mængden.

🔵 Vær’ fysisk aktiv i hverdagen – evt. sæt dig et mål for at gå 10.000 skridt om dagen eller start til noget sport, du synes er sjovt.

🔵 Tælle kalorier. Bare vær’ OBS på, at kalorierne ikke får overtaget – se det som en guideline og ikke som noget der fastlåser dig.

Livet er nu – og det er simpelthen for kort til rigide slankekure og diæter! #slutmedforbudt

Low carb high fat | Anatomie by Holsted - Personlig træner

Bliv inspireret og motiveret til at leve et liv uden mad-stress og kropshad. Følg min instagram profil her