Sandheden om aspartam

Myterne om aspartam

AFSLØRING: Aspartam giver hovedpine! ……. fordi man skal høre på så meget fis, hver gang man drikker en light-sodavand!

Men spøg til side, så kan jeg fortælle dig, at aspartam ikke er decideret “sundt”, men det heller ikke sundhedsskadeligt, giftigt eller kræftfremkaldende. Vi er sikkert mange som har hørt om det, men har måske ikke helt forstået “what the fuss is all about”.

For det har nemlig skabt enorm diskussion i den offentlige debat blandt både privatpersoner og fagfolk.  Sødestoffet har har nemlig mange myter omkring sig.

Aspartam er et kunstigt fremstillet sødemiddel som bla. bruges i light-sodavand og en række sukkerfrie fødevarerprodukter. Det består af 2 aminosyrer (proteinbestanddele kaldet “phenylalanin” og “asparaginsyre”), som findes naturligt i vores daglige kost fx. kød, fisk, æg, grønt og frugt. Sat sammen, giver disse aminosyrer noget der er 200 x sødere end sukker. 
Faktisk er der ligeså mange kalorier i aspartam som i sukker pr. 100 g, men der skal bare bruges så mikro små mængder aspartam. Derfor bliver bla. pepsi max kaloriefri. 

EFSA lavede i 2013 en sikkerhedsvurdering af aspartam, baseret på over 600 studier og konkluderede at det ikke er skadeligt at indtage, indenfor grænseværdierne. Grænseværdien: EFSA har fastsat et dagligt indtag på 4 mg pr. kg kropsvægt. I 1 L light sodavand må der være op til 600 mg. Det betyder at en der vejer 60kg kan drikke ca. 4 liter om dagen uden betydning. 

Ikke dermed sagt at aspartam er flydende guld og bare skal tylles. For, som alle andre fødevarer, KAN aspartam være skadeligt i store mængder – men det kan mælk altså også!

Myte no. 1: Aspartam er giftigt

Med udgangspunkt i EFSA’s sikkerhedsvurdering i 2013 samt FDA’s godkendelse af aspartam (som baseret på over 100 sikkerhedsstudier), kan det altså konkluderes at der fx. ikke kan påvises sammenhæng, mellem aspartam og risiko for kræft. Eller at den mængde metanol, som aspartam nedbrydes til, ikke er giftigt for kroppen.

Aspartam nedbrydes i kroppen til almindelige kostelementer – aminosyrer og metanol. Metanol (træsprit) er giftigt i store mængder. Men ved nedbrydelsen af aspartam, er det så små mængder, at det næsten ikke kan måles – der forekommer faktisk højere koncentration af metanol når du drikker cider, æble- og grøntsagsjuice. Faktisk findes metanol naturligt i levende organismers stofskifte. 

Myte no. 2: Aspartam sætter gang i for tidlige fødsler

Ifølge et dansk studie, forestaget af Statens Serumsinstitut sammen med forskere fra Island og Harvard universiteterne, kunne der påvises en sammenhæng mellem indtagelse af aspartam og for tidlig fødsel. Studiet har indsamlet data fra 1992-2002 om ca. 60.000 danskers kostvaner. Her var der 78 % øget risiko for, for tidlig fødsel hvis den gravide drak light-læskedrikke. 

Men! Studiet er efterfølgende blevet nær-læst af andre forskere og her er det kommet frem, at dem som fødte for tidligt pga. indtag af light-læskedrikke, ikke var gået spontant i for tidlig fødsel, men var blevet sat igang af læger, af medicinske årsager

Dermed kan der ikke konkluderes noget konkret på dette studie. 

Men det er dog indrømmet af forskere på området, at der mangler ny forskning og viden på netop dette emne. Faktisk er der et studie igang på Skejby sygehus, i samarbejde med Per Bendix Jeppesen (Lektor og PhD. ved Institut for Klinisk Medicin – Diabetes og hormonsygdomme på Århus universitet), hvor der undersøges om aspartam overføres fra moder til foster. Mega interessant!  

Lige en sidste note: Fødevarestyrelsen skriver selv på deres hjemmeside at det IKKE er farligt for gravide at indtage aspartam indenfor grænseværdien. 

En påstand jeg dog vil medgive er, at light sodavand kan ødelægge tænderne – men det kan sukkersødet sodavand altså også. Sodavand er generelt ikke helt vildt sundt, men det er ikke pga. aspartam.

Så nu kan du nyde din læskende light-drik i fred for fjollede og usande myter!

AfterlightImage kopi | Anatomie by Holsted - Personlig træner
Så skal lageret fyldes.