Pilates og yoga er da det samme, ikke?

Mange har det med at tro, at pilates og yoga er meget lig det samme, og selvom at de har elementer til fælles, er de stadig langt fra hinanden. I dette indlæg kommer vi lidt nærmer ind på hvad forskellen på pilates og yoga, er.

Begge træningsformer er fantastiske for både krop og sind og man ikke kan sætte hjernen på autopilot under træningen. Det er en forudsætning at man altid er til stede i alle øvelserne, for at kunne udføre dem korrekt og med koncentration. Yoga sætter mere fokus på det meditative og på at give kroppen mobilitet og fleksibilitet. Pilates sætter fokus på at styrke kroppens kernemuskulatur og rygsøjle gennem fuld kropskontrol.

Der findes virkelig mange forskellige former og variationer af yoga fx hatha yoga som er mere roligt eller ashtanga yoga, som er mere udfordrende og styrkende. Der findes også forskellige former og variationer af pilates fx. klassisk pilates, som læner sig så meget som muligt op af Joseph Pilates’ oprindelige øvelser eller contemporary pilates, som tager mere udgangspunkt i fysioterapeutiske øvelser – men der er slet ikke ligeså mange variationer som i yoga. 

Forskellen på pilates og yoga

Yoga går mange tusinder af år tilbage og bruges af mennesker, som en meditativ måde at komme helt ind i krop og sind på, og bliver ofte brugt med et spirituelt fokus for øje. Her er smidighed og udstræk de elementer som er med til at styrke kroppen. Yoga er en grundsten til mange af de træningsformer vi kender i dag – og var da også til stor inspiration for Joseph Pilates. Hvilket er grunden til, at sindet og åndedræt også er i høj fokus under pilatestræning. 

Pilates har for øje at styrke og udstrække musklerne indefra og ud og er fantastisk hvis man skal genoptrænes fra en skade eller lever med en kronisk lidelse fx. knogleskørhed. Det kræver at udøveren yder en enorm koncentration og udholdenhed. Pilates handler dog i højere grad også om kropsbevidsthed og kontrol til at kunne styrke kroppen – men også til at kunne styrke sindet. 

Man kan altså mærke forskellen på pilates og yoga, når man ser på fokus og udbyttet af træningen – er det udstræk, smidighed og styrke i de øvelser du laver, du vil have i fokus eller er det øget muskelstyrke i kernemuskulaturen og fx. genoptræning af skade og mindskning af smerter i ryg og nakke? Det må man gøre op med sig selv, for man kan ikke sige at det ene er bedre end det andet.

Kunne du tænkte dig at finde ud af, om pilates kunne være noget for dig? Så kan du læse mere om pilates hos Anatomié by Holsted her, eller booke plads på en prøvetime her.

”Piltates is complete coordination of body, mind and spirit” – citat af Jospeh Pilates 

IMG 4597 | Anatomie by Holsted - Personlig træner