Fun facts om knoglerne og rygsøjlen

Vores krop er rimelig ekstraordinær og helt igennem fantastisk! Jeg kan nogle gange blive helt forundret over alle de små og komplicerede, men enormt vigtige processer der sker, for at holde os i live! Selv i knoglerne og rygsøjlen, foregår der små, vitale processer vi ikke kan leve uden.

Hvis vi ser på vores krops fundament, nemlig knoglerne og rygsøjlen, kommer der her nogle fun facts omkring det, hvis du gerne vil vide lidt om hvor afhængige vi er af vores knogler, skelet og rygsøjle eller i tilfælde af at du skulle sidde og spille trivial persuit 😉 

Here goes! vidste du f.eks.:

  • At vi har 206 knogler i hele kroppen og 33 knogler i rygsøjlen 
  • At vores knogler er ”levende” da de består af væv. Det betyder at de er i en konstant proces hvor de nedbrydes og genopbygges
  • At knogler næsten ikke vejer noget – der er ca. 2,5 – 3 kg knogler i det gennemsnitlige skelet. 
  • At inde i vores rygsøjle, er der knoglemarv. Der findes en rød, som producerer røde blodlegemer og der findes en gul, som ved stort blodtab, kan omdanne sig til rød knoglemarv. Knoglemarven er også en del af vores centralnervesystem
  • At vores knogler lagrer en masse mineraler for os, som f.eks. kalk, magnesium, kalium og bikarbonat
  • At de fleste af vores led i kroppen, er beskyttet af en ledkapsel. Den sørger både for, at vi ikke kan overstrække eller strække fx albuen den forkerte vej. Men den sørger også for at der ikke kan komme noget udefrakommende ind i leddet og ødelægge det.  
  • At for at holde vores knogler holdes stærke og dermed sikre, at genopbygnings-processen hele tiden følger med nedbrydnings-processen, så er det enormt vigtigt at vi er fysisk aktive – og især styrketræner! Her er der både tale om tung styrketræning, men pilates kan også betragtes som styrketræning i denne sammenhæng. 
  • At vores knogle-kvalitet afhænger af vores køn, alder, hvor meget sollys vi får, hvad vi spiser og hvor fysisk aktive vi er. 
  • At når kvinder når overgangsalderen, sker der noget hormonelt, som giver en øget tendens til knogleskørhed. Derfor er det især vigtigt, at kvinder tænker over at holde sig i gang hele livet igennem. 

Kort fortalt, er skelettet, knoglerne og rygsøjlen en super vital del af det, at holde kroppen i live! De står for nogle essentielle processer og funktioner og netop derfor er det vigtigt at vi sørger for at passe godt på vores knogler. 

Men det er selvfølgelig vigtigt at, når vi dyrker motion at vi laver en aktivitet, som vi synes er sjov og motiverende at lave! Om det så er pilates, styrketæning, OCR-løb, trail-løb, fodbold, håndbold, dans eller noget helt 8’ende. 

Bare det at du er aktiv, gør en forskel! Til foråret 2020 vil Anatomié by Holsted tilbyde personlig træning og kostvejledning, hvor du vil kunne få tilrettelagt et program lige efter dine behov. Det er underordnet om du vil tabe dig, øge muskelmasse, bare gerne vil ind i den gode vane eller måske slet ikke ved hvilken motionsform og kost der motiverer dig – vi finder en løsning sammen her

skeleton 2901059 960 720 | Anatomie by Holsted - Personlig træner